Dokumentumfeltöltés

Dokumentumfeltöltés

Ügy indítása

Állampolgár részéről

Az Új üzenet menüpontban kizárólag az ÁNYK programmal előállított, .kr kiterjesztésű fájl küldhető.

Dokumentumfeltöltés állampolgárok

 1. Nyissa meg a csatolni kívánt állományt tartalmazó mappát, és jelölje ki a csatolandó dokumentumot (egyszerre több dokumentumot is kijelölhet).
 2. A csatoláshoz húzza az egérrel a kijelölt állományokat a képernyő közepére.
 3. A másik lehetőség, hogy a gombra kattintva, válassza ki a feltöltésre szánt dokumentumot (egyszerre több dokumentumot is kijelölhet).

A dokumentum feladásakor egyesével – vagy az egészet az Összes dokumentum áthelyezése tartóstárba vagy Összes dokumentumra a hivatal válaszát tikosítva kérem opció bejelölésével – el lehet dönteni, hogy az elküldött dokumentumot a tartós tárban helyezze-e el a rendszer vagy a hivataltól titkosítva kéri a választ.

Hivatali kapuból

Feltöltés állampolgár részére

Állampolgár címzett esetén válassza az Állampolgár fület. Az Új üzenet gombra történő kattintást követően alapértelmezetten ez a képernyő jelenik meg.

A címzett megadása történhet:

 • azonosítással,
 • információs állomány segítségével.

Az azonosításhoz adja meg a címzett természetes személyazonosító (4T) adatait:

 • viselt név vagy születési név,
 • anyja neve,
 • születési hely,
 • születési idő.

Sikeres azonosítást követően a felületen megjelenik az azonosított állampolgár viselt neve, kapcsolati kódja és e-mail címe. A címzéshez kattintson a +Hozzáadás gombra.

A Címzett részben szintén megjelenik az állampolgár kapcsolati kódja, amelyet szükség esetén a ikonra kattintva távolíthat el.

Amennyiben az állampolgár által küldött dokumentumra küld válaszüzenetet, akkor tallózza ki a dokumentum letöltésekor elmentett információs állományt (info.xml), majd kattintson az Azonosítás gombra.

A Címzett részben megjelenik az állampolgár kapcsolati kódja, amelyet szükség esetén a Kuka ikonra kattintva távolíthat el.

A felöltés menet mindkét esetben azonos: húzza a feltöltendő fájlt a kijelölt felületre, vagy kattintson a gombra és válassza ki az állományt. Egyszerre több dokumentumot is kijelölhet és feltölthet.

Adja meg a dokumentum típus azonosítóját, valamint a dokumentum típus leírását, majd kattintson a Hozzáadás gombra.

Amennyiben mégsem szeretné feltölteni a dokumentumot, válassza a Mégsem gombot. A feltöltéshez válassza a Küldés gombot. A feltöltésre váró dokumentumokat küldés előtt – szükség esetén – a Kuka ikonra kattintva távolíthatja el a listából

A feltöltés eredménye megjelenik a képernyőn. A sikeres feltöltésről a rendszer Feladási igazolást küld a tárhelyre.

A feltöltött dokumentumokat a Törlés gombra kattintva távolíthatja el a listából.

Figyelem! A listához további címzetteket is hozzáadhat azonosítással, vagy info.xml tallózásával. Amennyiben Hivatali kapuval rendelkező intézményt vagy Perkaput/Cégkaput szeretne megcímezni, a Hivatal, ill. a Perkapu/Cégkapu fülön válassza ki a további címzetteket.

Feltöltés hivatal részére

Hivatali kapuval rendelkező címzett esetén válassza a Hivatal fület.

A címzett kiválasztása kétféle módon történhet:

 • KRID-azonosító vagy
 • rövid név alapján.

Amennyiben ismeri a címzett hivatal KRID-azonosítóját, írja be azt a Címzett KRID azonosítója mezőbe, majd kattintson a Keresés gombra.

Rövid név megadása esetén kezdje el beírni a címzett rövid nevét, majd válassza ki a listából a megfelelőt.

A kiválasztott hivatal megjelenik a találatok között. A Hozzáadás gombra történő kattintást követően a Címzett listában megjelenik az adott intézmény Hivatali kapujának hosszú neve, rövid neve és KRID-azonosítója.

Figyelem! A listához további címzetteket is hozzáadhat. Hivatali kapuval rendelkező címzettek esetén adja meg egyenként az intézmények KRID-azonosítóját vagy rövid nevét, majd kattintson a Hozzáadás gombra. Amennyiben állampolgárt, Hivatalt/Perkaput/Cégkaput szeretne megcímezni, az Állampolgár, ill. a Hivatal/Perkapu/Cégkapu fülön válassza ki a további címzetteket.

 • A címzettet - szükség esetén - a Kuka ikonra kattintva távolíthatja el a listából.
 • A feltöltéshez húzza a feltöltendő fájlt a kijelölt felületre, vagy kattintson a Tallózás gombra és válassza ki az állományt. Egyszerre több dokumentumot is kijelölhet és feltölthet.
 • Adja meg a dokumentum típus azonosítóját, valamint a dokumentum típus leírását, majd kattintson a Hozzáadás gombra.
 • Amennyiben mégsem szeretné feltölteni a dokumentumot, válassza a Mégsem gombot.
 • A feltöltéshez válassza a Küldés gombot. A feltöltésre váró dokumentumokat küldés előtt – szükség esetén – a Kuka ikonra kattintva távolíthatja el a listából.
 • A feltöltés eredménye megjelenik a képernyőn. A sikeres feltöltésről a rendszer Feladási igazolást küld a tárhelyre.

Feltöltés Cégkapu részére

 • Cégkapuval rendelkező címzett kiválasztásához válassza a Cégkapu fület.
 • A Címzett KRID azonosítója mezőbe írja be a címzett cég adószámának első nyolc számjegyét (törzsszám), majd kattintson a Keresés gombra. Az adószámot – szükség esetén - a Rendelkezési Nyilvántartásból (RNY) kérheti le.
 • Amennyiben a beírt adószámhoz tartozó gazdálkodó szervezet rendelkezik Cégkapuval, a szervezet neve, adószáma és KRID-száma megjelenik a Válasszon a találatok közül listában. A szervezet címzettként történő megadásához kattintson a + Hozzáadás gombra.

Figyelem! A listához további címzetteket is hozzáadhat. Cégkapuval rendelkező címzettek esetén adja meg egyenként a gazdálkodó szervezetek KRID-azonosítóját, majd kattintson a Hozzáadás gombra. Amennyiben állampolgárt, Hivatali kaput vagy Perkaput szeretne megcímezni, az Állampolgár, a Hivatali kapu vagy Perkapu fülön válassza ki a további címzetteket.

 • A plusz jelre kattintva a panel lenyílik, és megjelenik a + Ügyintéző hozzáadása gomb, amelyre kattintva az adott Cégkapuhoz tartozó természetes személy is megcímezhető. A címzéshez adja meg a természetes személyazonosító (4T) adatokat és kattintson az Azonosítás, majd a Kiválasztás gombra.
 • A feltöltéshez húzza a feltöltendő fájlt a kijelölt felületre, vagy kattintson a Tallózás gombra és válassza ki az állományt. Egyszerre több dokumentumot is kijelölhet és feltölthet.
 • Adja meg a dokumentum típus azonosítóját, valamint a dokumentum típus leírását. Szükség esetén megjegyzést is fűzhet a feltöltendő dokumentumhoz. A feltöltési listához történő felvételhez kattintson a Hozzáadás gombra.
 • Amennyiben mégsem szeretné feltölteni a dokumentumot, válassza a Mégsem gombot.
 • A Dokumentumok listában szereplő állományok elküldéséhez válassza a Küldés gombot. A feltöltésre váró dokumentumokat küldés előtt – szükség esetén – a Kuka ikonra kattintva távolíthatja el a listából.
 • A feltöltés eredménye megjelenik a képernyőn. A sikeres feltöltésről a rendszer Feladási igazolást küld a tárhelyre.
 • A feltöltött dokumentumokat a Törlés gombra kattintva távolíthatja el a listából.

Megjegyzés! Amennyiben a Cégkapuhoz ügyintéző címzettet is megadott, és a megcímzett természetes személy nincs felvéve a Cégkapuhoz, abban az esetben erről a rendszer a cégkapumegbízottat e-mailben értesíti. A dokumentumletöltéséhez a címzett személyt a cégkapumegbízottnak hozzá kell adnia az adott Cégkapuhoz.

taxonomia

Közigazgatás