Az Európai Unió tagállamain kívülről származó borászati termék szállítmányonkénti minősítése

Az Európai Unió tagállamain kívülről érkező borászati termékek - kivéve a szőlő és a borecet - Unión belüli behozatalához szükséges a termék NÉBIH általi minősítése. A minősítést a külkereskedelmet lebonyolító szervezetnek szállítmányonként kell kérnie. A minősítés bizonylatát át kell adni a forgalomba hozó vagy felhasználó szervnek.
Nemzetközi szerződés alapján mellőzhető a NÉBIH minősítése.
Az import borok laboratóriumi vizsgálatát, minőségét tanúsító vizsgálati lap egy példányát az az importőrnek az Unió területére érkezést követően 8 napon belül meg kell küldeni a NÉBIH részére.

Kulcsszavak: 5051 import BOR

Importőr, forgalmazó

A kérelem az "Ügyintézés indítása" linkre kattintva elektronikusan benyújtható a NÉBIH Ügyfélprofil rendszerén keresztül.

60 nap

A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi borászati termékek esetében:
A forgalomba hozni kívánt tétel
bor, likőrbor, pezsgő, minőségi pezsgő; illatos minőségi pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, gyöngyözőbor, szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor, szárított szőlőből készült bor, túlérett szőlőből készült bor
a) első 50 hektoliteréig 7.500 Ft
b) 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 Ft
c) 500. hektoliterétől további 26.100 Ft
Érzékszervi vizsgálat: 3.000 Ft Soron kívüli eljárás pótdíja: 25.000 Ft

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

További kérdés esetén keresse fel a NÉBIH Borászati és Alkoholos Igazgatóságot a következő elérhetőségek valamelyikén:
Telefonszám: 06-1/346-0930
E-mail: bor@nebih.gov.hu

2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 24/A. § 76 (1) bekezdés; 29. § ( 1), (2), (3) bekezdés, 30. § (1), (2) bekezdés

NÉBIH