Borászati termék tételenkénti laboratóriumi és érzékszervi vizsgálata, minősítése közfogyasztásra történő forgalomba hozatal, vagy továbbfeldolgozás céljából, vagy Magyarországról történő kivitel

A borászati és alkoholos termékek forgalomba hozatal előtti minősítése kérelmezhető a NÉBIH-nél. 

Kulcsszavak: 5051 Forgalomba hozatali engedély BOR

A bor származási bizonyítványán szereplő ügyfél

Az engedély iránti kérelem az "Ügyintézés indítása" linkre kattintva elektronikusan benyújtható a NÉBIH Ügyfélprofil rendszerén keresztül.

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló 2004. évi XVIII. törvény 24/A. § előírásának megfelelően a borászati terméket – must kivételével – közfogyasztásra forgalomba hozni vagy tovább feldolgozás céljából Magyarország területéről kivinni csak abban az esetben lehet, ha azt tételenként a NÉBIH laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok alá vetette, minőségét megállapította, és megfelelőnek minősítette, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államának erre hatáskörrel rendelkező szerve, illetve egyéb, uniós jogi aktusban meghatározott szervezet, a rá vonatkozó szabályok szerint minőségét megállapította és megfelelőnek minősítette.

60 nap

Borászati termékhez tartozó „C” típusú származási bizonyítvány

A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi borászati termékek esetében:
A forgalomba hozni kívánt tétel
bor, likőrbor, pezsgő, minőségi pezsgő;illatos minőségi pezsgő, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, gyöngyözőbor, szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor, szárított szőlőből készült bor, túlérett szőlőből készült bor
a) első 50 hektoliteréig 7.500 Ft
b) 51-500. hektoliterére hektoliterenként további 120 Ft
c) 500. hektoliterétől további 26.100 Ft
Érzékszervi vizsgálat: 3.000 Ft
Soron kívüli eljárás pótdíja: 25.000 Ft

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

További kérdés esetén keresse fel a NÉBIH Borászati és Alkoholos Igazgatóságot a következő elérhetőségek valamelyikén:
Telefonszám: 06-1/346-0930
E-mail: bor@nebih.gov.hu

2004. évi XVIII. törvény A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról 24/A. § (1 )-(2) bekezdés

NÉBIH