Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátó-ipari termék

Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátó-ipari termék tevékenység minden olyan természetes személyt vagy gazdálkodót érint, aki Magyarország területén kis vagy nagykereskedelmi tevékenységet végez és csak élelmiszer-biztonsági szempontból kevésbé kockázatos élelmiszer értékesítése történik az üzletben, vagy az üzleten kívüli, mozgóbolt útján történő, közterületen, vásáron vagy piacon, bevásárlóközpontban folytatott élelmiszer forgalmazási tevékenység során. 

Kulcsszavak: élelmiszerforgalmazás, regisztráció

lelmiszerforgalmazás regisztrációja: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátó-ipari termék tevékenység minden olyan természetes személyt vagy gazdálkodót érint, aki Magyarország területén kis vagy nagykereskedelmi tevékenységet végez és csak élelmiszer-biztonsági szempontból kevésbé kockázatos élelmiszer értékesítése történik az üzletben, vagy az üzleten kívüli, mozgóbolt útján történő, közterületen, vásáron vagy piacon, bevásárlóközpontban folytatott élelmiszer forgalmazási tevékenység során. A vállalkozás csak nem állati eredetű termékek és hűtést nem igénylő állati eredetű termékek forgalmazásával foglalkozik (nem értékesít hűtést igénylő állati eredetű élelmiszert és/vagy vendéglátóipari terméket).
A Nébih-hez be kell jelenteni az ügyfélre és a tevékenységre vonatkozó adatokat nyilvántartásba vétel céljából. A Nébih FELIR azonosítót állapít meg a nyilvántartásba vétel igazolására. Élelmiszerforgalmazás regisztrációja: kivéve hűtést igénylő állati eredetű élelmiszer és vendéglátó-ipari termék tevékenységet csak FELIR azonosítóval rendelkező ügyfél folytathat.
A FELIR azonosítóval rendelkező ügyfél köteles bejelenteni a Nébih-hez az adataiban bekövetkezett változást, annak bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül.

Fontos, 2021. július 1-től a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert.

Az ügyet indíthatja saját nevében, illetve meghatalmazottként is. Amennyiben meghatalmazottként szeretne eljárni, akkor "ÜPR regisztráció" típusú meghatalmazással kell rendelkeznie.

Díjmentes

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

 

Az Európai Parlament és a Tanács 852/2004/EK rendelete az élelmiszer-higiéniáról 6. cikk
2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről 23. § (2) bekezdés és 38/B. §
578/2020. (XII. 14.) Korm. rendeletaz élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer működéséről

NÉBIH