Intézményi számlanyitás a Magyar Államkincstárban

A Magyar Államkincstár lehetőséget biztosít az Áht. 79. § (2) bekezdése, valamint az Áht. 79. § (4); (4a) és (4d) bekezdéseiben megjelölt, kincstári körön kívüli számlatulajdonosok részére személyes megjelenés nélkül történő fizetési számla nyitására.

Kulcsszavak: számlanyitás, mák, Kincstár

Eljárásra jogosultak: Az Áht. 79. § (2) bekezdése, valamint az Áht. 79. § (4); (4a) és (4d) bekezdéseiben megjelölt, kincstári körön kívüli és egyéb pénzforgalmi számlatulajdonosok.

Az ügyindítás gombra kattintva Cégkapu vagy Hivatali kapu beküldést kell választania, amelyhez a KAÜ-n keresztül bejelentkező, benyújtó személynek hozzáféréssel kell rendelkeznie.

A fizetési számla nyitásához az űrlap valamennyi kötelezően megadandó adatra vonatkozó teljes és hibátlan kitöltése szükséges. A benyújtó személy adatait a rendszer automatikusan beemeli, ezek nem módosítható mezők. Amennyiben valamely dokumentumot csatol a beadványhoz, és még nincs elektronikusan hitelesítve, azt a folyamat végén a benyújtási folyamatba integrált azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatáson keresztül is megteheti. A benyújtás csak valamennyi kötelező mező kitöltése és kötelező csatolmány feltöltését követően, jóváhagyás után lehetséges. A kitöltött űrlapot pdf vagy xml formában lehetősége van a benyújtást megelőzően saját gépre is menteni. Lehetőség van kincstári kényelmi szolgáltatások, például SZR Ügyfél Front-end felület (internetbank) igénylésére.

Amennyiben a benyújtott dokumentumok hiányosak, vagy nem jól olvashatóak, a számlanyitás nem történik meg, ebben az esetben hiánypótlás keretében történik meg az adatok bekérése.

Amennyiben az Űrlap benyújtásától számított 15 napon belül nem kerül sor a hiánypótlásra, akkor a fizetési számla nyitására vonatkozó beadvány elutasításra kerül.

A fizetési számla az adatok ellenőrzését követően kerül megnyitásra.

Aláírási címpéldány
Alapító okirat
Cégkivonat vagy végzés a bejegyzésről

Az eljárás illetékmentes.

Magyar Államkincstár (Számlatulajdonos székhelye szerinti Megyei Igazgatóság Állampénztári Iroda)

Pénzügyminisztérium, 1051 Budapest József Nádor tér 2-4.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény
A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény

MÁK_PHF