Kistermelői élelmiszer-előállítási tevékenység bejelentése

A kistermelő 1, kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy általa betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékkel közvetlenül a végső fogyasztót a gazdaság helyétől légvonalban az országban legfeljebb 40 km-en belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó, illetve közétkeztetési létesítményt látja el, 2, kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékből előállított élelmiszerrel közvetlenül a végső fogyasztót, illetve a régión belüli vagy a gazdaság helyétől az országban legfeljebb 40 km-en belüli kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítményt látja el; 3, falusi vendégasztalt üzemeltet.

Kulcsszavak: kistermelő, élelmiszer-előállítás, tevékenység, bejelentése

Kizárólag természetes személy; meghatalmazásra lehetőség van. A természetes személy őstermelő és egyéni vállalkozó is lehet.

A gazdaság helye (vagy a termék előállításának helye) szerint illetékes járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya számára szükséges megadni a kistermelő nevét, címét, a gazdaság vagy élelmiszer-előállítás helyét,az értékesíteni kívánt élelmiszerek megnevezését.

60 nap.

Kistermelő neve, címe, a gazdaság vagy élelmiszer-előállítás helye, az értékesíteni kívánt élelmiszerek megnevezése.

Eljárási díj, illetve általános illeték mentes.

Gazdaság helye (vagy a termék előállításának helye) szerint illetékes járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya.

Igen, gazdaság helye (vagy a termék előállításának helye) szerint illetékes megyei kormányhivatal; a döntést hozó elsőfokú hatósághoz (élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatal); a határozat közlésétől számított 15 napon belül, a fellebbezés illetéke 10 000 Ft.

http://portal.nebih.gov.hu/-/tajekoztato-a-kistermeloi-elelmiszer-termeles-eloallitas-es-ertekesites-felteteleirol-szolo-52-2010-iv-30-fvm-rendeletrol, A kistermelő vághat-e gazdaságában sertést? Nem, a vágást kizárólag engedélyezett vágóhídon, vagy vágóponton lehet elvégezni, ahol megtörténik a húsvizsgálat. 2, A falusi vendégasztal keretében lehet-e állatot vágni? Igen, a rendelet mellékletében rögzített mennyiségi korlátozás mellett, oly módon hogy a vágást az időpontot megelőző 48 órával hamarabb a illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatal részére bejelentik. Fontos, hogy a vágásból keletkezett alapterméket alapos hőkezelésnek kell alávetni. 3, Kistermelő vásárolhat-e adalékanyagokat, egyéb alapanyagokat a kereskedelemből? Igen, kiegészítő alapanyagot és a nyomkövetési szabályokat be kell tartani (számla). 

EKEIDR2