Növényvédő szer engedély kölcsönös elismerése

Egy másik tagállamban már engedélyezett növényvédőszer hazai forgalmomba hozatala és felhasználása iránti engedély kérelmezhető az adatok kölcsönös elfogadása alapján, ha a kérelmező hiteles bizonyítékkal tudja igazolni a magyarországi felhasználásra vonatkozó összehasonlíthatóságot.

Kulcsszavak: Növényvédő szer engedély kölcsönös elismerés

A növényvédő szer felhasználására és forgalomba hozatalára vonatkozó engedély jogosultja, a mezőgazdasági tevékenységekben érintett hivatalos vagy tudományos szervek, a mezőgazdasági szakmai szervezetek az engedély jogosultjának hozzájárulásával.

Az ügyet intézheti saját nevében, illetve meghatalmazottként is. Az engedély iránti kérelem az "Ügyintézés indítása" linkre kattintva elektronikusan benyújtható az e-papír rendszeren keresztül.

Amennyiben meghatalmazottként szeretne eljárni, akkor az ÜPR-en elkészíthető "Általános célú elektronikus kérelem űrlap (e-papír)" típusú meghatalmazással kell rendelkeznie.

Ügyintézés határideje: 120 nap

Az eredeti engedély, amely alapján a kölcsönös elismerést kérik. Amennyiben szükséges, meghatalmazás.

Növényvédő szerek engedélyezése kölcsönös elismerés alapján, ha Magyarország átvevő tagállam: 1.500.000 Ft
Engedély módosításának átvétele, ha további értékelés szükséges: 600.000 Ft
Engedély módosításának átvétele további értékelés nélkül: 300.000 Ft

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Az engedélyezés folyamata a zonális rendszerben

 

További kérdés esetén keresse fel a NÉBIH ügyfélszolgálatát a következő elérhetőségek valamelyikén:
telefonszám: 06-1/336-9000
email: ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu

Az Európai Parlament és a Tanács 1107/2009/EK rendelete a növényvédő szerek forgalomba hozataláról valamint a 79/117/EGK és a 91/414/EGK tanácsi irányelvek hatályon kívül helyezéséről 40. cikk
89/2004. (V. 15.) FVM rendelet a növényvédő szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezéséről, valamint a növényvédő szerek csomagolásáról, jelöléséről, tárolásáról és szállításáról 14. §

NÉBIH